Oi! Oi! fjortis, get your hair cut!

Folk från Stomp-it och skadagarna på Allhuset går ut med ett nytt klubbkoncept: Ska och oi! för den nya generationen skinheads - en (förhoppningsvis) återkommande klubbkväll på Kafe 44 för skins och punkare som inte har fyllt 18 ännu. Det är naturligtvis ett jättebra initiativ. Två frågor kvarstår dock:

1. Finns det verkligen en ny generation?

2. Hur lång tid kan det rimligen ta innan arrangörerna tappar sugen att ordna sådana här saker när den "nya generationen" verkar vara proppmätt självtillräcklig och odrägligt lillgammal. Eller vad sägs om 16-åriga Saras kommentar på Klubb Jamborees nystartade myspace-sida:

"Bra initiativ, men jag är ändå rädd att det kommer dyka upp en massa freshcuts som jag inte vill vistas i samma rum som, hu. Då tyr jag mig till er två istället :)"
 
Jag finner inga ord.

image105


I övrigt:

De Lyckliga Kompisarna gör sin första spelning på ett helt gäng år den 26/3 på Debaser.

Tysta Mari och Radio Brigade på Snövit

Igår var det lördag och Tysta Mari firade släppet av sin nya skiva Tjugo Minuter Över Tre med ett gig i Snövits för aftonen proppfulla källare. Det är förvisso en källare som man fyller utan större problem, men igår var det överjävligt trångt och fullt av Rancidpunkare och svennebananer och en handfull punkare och skinheads. Supportakten var Radio Brigade som består av Ra... förlåt, Bombshell Rocks-Mårten och några andra Örebroare. Det verkade så outsägligt ointressant att jag - fördomsfull som jag är - satt på övervåningen och ölade istället för att titta. 

Tysta Mari genomförde sin spelning med sjukt bra ljud för att vara på Snövit och med gamla hitar som Diamanter och Nålar, och ett par nya som Full Kontroll och Bomb i Stan. Det är de låtarna jag kommer ihåg, för av en händelse var jag inte direkt nykter. Det var en ålrajt spelning. Tysta Mari låter riktigt bra även om de är pretentiösa och runknostalgiska.

Bildbevisen uteblir eftersom kameran vägrade samarbeta.

Jag har inte hunnit lyssna igenom albumet än, men när jag gjort det kanske jag skriver en rad eller två om det. Vi får se på vilket humör jag är.

Bland brännmaneter och ålar...

På lördag firar Tysta Mari släppet av sitt nya album i Who Killed Marilyns regi i Snövits källare. Tysta Mari är ett fint band som skulle kunna sägas spela Stockholmspunk. Söderförorts-estetik och högtravande introduktioner. Jag saknar den där jävla dikten som fungerade som presentation på bandets myspace-sida: det är den där känslan... Man ville typ klippa av sig näsan (blink blink Han Solo) när man läste den. Anyway, det är ett trevligt liveband, och jag är jävligt pepp på att höra deras nya skiva.

image104

De tre vidrigaste personerna just nu:

Anders Borg, Emelie Thorén och Sandra Engström.

Lägg av!


Paco recenserar... V/A - Svenska Punkklassiker Vol. 2 2CD

image125
Paco recenserar

image103

(V/A - Svenska Punkklassiker Vol. 2 2CD - MNW) MNW har tagit sitt ansvar och givit ut en högst mångfacetterad samlingsskiva vars starkaste sida är de band som kom under 80-talet, ofta var influerade av UK82 eller den engelska anarkopunken och som helt har ignorerats av mainstream-media. Babs från Burning Heart har valt ut låtarna, och Mikael Sörling från bland annat magasinet Close-Up och Södra Promenaden har författat introduktionen, som på ett väldigt koncist och snyggt sätt kortfattat sammanfattar den svenska punkhistorien, även om jag inte kan hålla med om att Bombshell Rocks och Voice of a Generation lade grunden för 2000-talets starka "Oi!"-scen i Sverige; de starka föregångarna där heter nog snarare Agent Bulldogg, Pöblers United eller Guttersnipe, om de ens finns att hitta i Sverige.


Den här dubbel-CD:n är till första hälften som ett förtjusande trevligt blandband: karamellerna staplas på varandra; ifrån inledande Ebba Grön till avslutande Strebers, via mer eller mindre klassiska band som Missbrukarna, Asta Kask, Bizex-B, T.S.T., Moderat Likvidation, The Bristles, Anti-Cimex, Sötlimpa, Asocial, Mob 47, Stockholms Negrer, Rövsvett, Sixten Redlös, och Total Egon. Idel örhängen, även om det som för tillfället faller mig mest på läppen är gamla Solna-kvartetten Tredje Könet, Huvudtvätt från Linköping, Skånska Puke och sorgligt förbisedda Slam, som dock är bra mycket roligare på svenska. Låtvalen är för det mesta försvarbara, även om exempelvis Köttgrottorna har snickrat ihop bättre låtar än Züga.


Den andra disken dokumenterar det 90-tal som dominerades av urvattnade Strebers-kopior (varav en del förvånansvärt nog saknas; typ Radioaktiva Räker) och pretentiös påsbyxe-HC. Det som kommit att benämnas trallpunk är representerat av De Lyckliga Kompisarna, Coca Carola, Dia Psalma, Räserbajs, och Charta 77, och det har givetvis sin plats i den svenska punkhistorien oavsett vad man tycker om det. Det jag snarare kan tycka är lite konstigt är den oförsvarbart stora mängd Burning Heart-band som i blygsamhetens(?) namn finns med, och hur band som The (International) Noise Conspiracy, The Hives eller Teddybears STHLM ens med den bästa vilja i världen kan kallas punk? Oavsett hur många vetare och förstå-sig-påare som sitter och gnuggar ollonen och vrider och vänder på bandens influenser, attityd och tidigaste inspelningar måste väl ett bands genretillhörighet ändå någonstans definieras av sin publik? Och då är det inte stort mer än hälften av banden på CD nummer två som är punk, punkt. Själv skulle jag plocka bort bottennapp som Satanic Surfers, Fireside och Breach, och låta pretto-mongot Lyxzéns Refused och Umeåkollegorna i Final Exit plus några till (Abhinanda, Raised Fist...) få vara kvar för att representera (metall/baggypant/new school-)HC:ns gästspel i den svenska punkens historia, på en sån här utgåva. Guldkornen på andra halvan är signerade Charta 77 (Kungarna av Stan - gåshud), Skitsystem, Monster, 59 Times the Pain och det envisa one-hit-wondret Topper. Troublemakers borde vara med på första halvan istället, som gamla i gården, medan kukmetallbandet The Kristet Utseende borde göra Breach och de andra sällskap i papperskorgen. Och att inkludera en parantes-orkester som The Products på någonting med "klassiker" i titeln är väl verkligen att ta i?


Problemet är att band som exempelvis The Hives och The (International) Noise Conspiracy har omfamnats av mainstreamkulturen och inte haft mycket med gräsrötterna att göra, samtidigt som 90-talet hade en blomstrande undergroundscen liknande den underskattade och bortglömda 80-talspunken. Man kan ju undra när band (förvisso av stor spännvidd) som Planet Trash, Burning Kitchen, Atomvinter, Driller Killer, Diskonto, Disfear, Sniffing Glue, Guttersnipe, Disculpa, Stockholm Pigs, Yuppiecrusher, och Second Thought får den uppmärksamhet de till synes går miste om på bekostnad av omhuldade skitband som typ Fireside.


Jag vet att jag låter grinig, men den första skivan i den här dubbeln är värd vartenda öre! Det är fantastisk punk av det mest varierade slag; från smart och poppigt till mäskskadat och stenhårt. Funkar för nostalgiker såväl som ren introduktion. Och för de som är så unga att de inte förstår varför jag är så dissig mot "hardcore"-banden kanske även tvåan funkar bättre. Som en historielektion om inte annat.


Sammanfattningsvis kan man säga att hade skivan bestått av bara första disken skulle det vara en fullpoängare, men att den på grund av att den dras med tvåan blir en treochenhalva av fem möjliga. En 20-sidig booklet med bilder och info gör självklart den här samlingsskivan ännu mer köpvärd. Så köp.


Mockingbirds nominerade till Manifest 2008

image101


Stort grattis till Sölvesborgs stolthet The Mockingbirds, vars debutalbum Always Late and Not Even Close nominerats i kategoring punk/hardcore på Manifestgalan. Finns det någon rättvisa plockar fåglarna självklart hem priset. De övriga nominerade är Accidents, Wolfbrigade och Auktion.

http://www.manifestgalan.se

Cheddar Collection #7

Här vare julegris. Lite sent det också, men den rymde och upphittades i Bröderna Olssons källare. Hittelön tillfaller Domar.

image100

In search of the Crack

Här vare jule-göt. Lite försenad, men den som väntar på något gott utan att veta om det väntar aldrig för länge. Vems är göten som skymtar? Gissa och vinn ett hekto prima julskinka.

image98

...

Fyfan. En vecka in på det nya året:

1. Snön kom till slut trots att jag tillbett Tor och Oden om att skona oss från den vita skiten.
2. Det blir mörkt innan man vaknat.

3. Viktiga detaljer är bortsupna. Vad ska jag ta mig till, oh Gud!?

4. Imorgon måste jag börja jobba igen. Jag som just vant mig vid att vara ledig och ännu en gång kunnat konstatera att människor som säger att de skulle bli rastlösa och må dåligt av att vara svinrika och inte vara tvugna att jobba ljuger.

5. Jag är bakfull. Jag är dessutom inne i en dålig bakfylleperiod vilket innebär att mina bakrus håller i sig i omkring tre dygn. Först en klassisk bakfylla med svettningar, huvudvärk och dålig kista, sedan övergående i en kemisk obalans där livet känns som en sorgeö och bäst man lever ska man dö och så vidare. Om man hade kunnat må som ett hus hade jag mått som Trellick Tower:

image97

Det finns dock ljusglimtar i mörkret. Just nu lyckas de inte kasta mycket ljus över helheten bara.

RSS 2.0