2007

Om ett par dagar är 2007 förpassat till historien. Ett nytt år har snart gått till ända, och vi går mot nya tider med allt vad det innebär av global uppvärmning, fyllor man trodde att man vuxit ifrån, och såklart massa bra spelningar och skivsläpp.

   Paco tvinnar sin valrossborst och summerar det mest minnesvärda av sitt subjektiva punkår 2007:


Den 19 och 20 januari hade Paco äran att bevista två spelningar med Sölvesborgsbandet The Mockingbirds, som var ute på en miniturné i landets mellersta delar. Plattan vill jag minnas skulle ha varit ute redan då, men det skulle dröja ytterligare ett par månader innan debutalbumet Always Late and Not Even Close släpptes på otippade Heptown Records. Hur som helst var skivan väl värd väntan, även om jag faktiskt saknar lite av det mer opolerade, hårda punksoundet som bandet hade ca 2004.

  

Den 10 februari avled Nidge; låtskrivare och drivande kraft bakom fantastiska New Mills-kvartetten Blitz. Bloody good riddance, om ni frågar Paco, eftersom Nidge (trots att han var Blitz hjärna och att Blitz släppte några av punkhistoriens allra finaste bitar) var ett jävla äckel som sysslade med att fotografera nakna tonårsflickor och fantiserade om att spela in porr. "Tar man inte sitt ansvar dör man i trafikolyckor", säger det gamla franska ordspråket, och det var precis vad som hände med mustaschgubben Nidge.


image81  
Rest in peace, jävla gris!


Den tredje mars var det premiär för två av Frankrikes ledande skinheadband på svensk och stockholmsk mark. The Veros från Lille, med ingen mindre än gamla Snix-trummisen Boni bakom gitarr och mickstativ, och Pontoise-gänget Haircut spelade varsitt set plus ett halvt med gamla franska örhängen på gamla Bonden; Carpe Noctem. Spelningen var årets första "stora" evenemang, och satte tonen för vad som komma skulle under året.image82
image83
image84
Överst: The Veros. I mitten: Haircut. Nederst: Samling utanför Carpe Noctem.

Några veckor förflöt, med bland annat Unit Lost, The Fornicators, Frenzy Four, Act of Contempt, Köttgrottorna, kineserna SMZB på sin andra Sverige-vända och horrorpunkgänget The Grave Disorder på listan, innan det var dags för ett av årets största grejer, den första och förmodligen sista upplagan av Concrete Jungle-festivalen, på Englands sydkust.


I ett semesterghetto för sämre bemedlade brittiska familjer, kallat Pontins, gick festen av stapeln; arrat delvis i svensk regi, men huvudsakligen roddat av gubbsjuke Symond, vars främsta bedrift före detta var att fastna på ett par av kändisfotografen Gavin Watsons porträtt av High Wycombe-gänget, som först publicerades i fotoboken Skins. Festivalen gick en hel del back, men det var ett trevligt, billigt spektakel, med en massa bra band och bra boende för besökarna. Den mest minnesvärda upplevelsen, förutom åseendet av alltid habila band som Anti-Nowhere League, GBH, Argy Bargy, Last Resort, Stomper 98, Booze Boys och The Templars, var när en viss herre och reseledare första kvällen kröp omkring på tre ben, naken och urinerande, på gräsmattan utanför lägenheten. Största besvikelsen var The Warriors och roligaste upplevelserna var The Templars (som Paco inte sett på åtta år), Boozy Boys och Richie från en liten håla utanför Leeds.

   Concrete Jungle stod sig i konkurrensen med mer etablerade festivaler på grund av läget, boendet och försöket att blanda upp de gamla klassiska banden med lite nyare konstellationer, men som sagt verkar det gå åt fanders med fortsatta festivaler för Symond, som såvitt jag fattat saken rätt satsar krutet på ett one off gig med ett Poly Styrene-frontat X-Ray Spex.


image85
Svennar väntar på tåg strax söder om London.
image86
Richie häller upp sprit åt sin adoptivson Kung Sol.
image87
The Templars var ett av de band som inte ställde in sin spelning på Concrete Jungle.
image88
Kung Sol med nyvunna vänner från Grekland och Israel, bland annat.

Den 26 maj sken solen som på värsta högsommardagen, och Kjell Hells buss tog oss med till Norrköping där Pretty Shitty Town bjöd på holländska Discipline, Sinners Since Birth från Karlskrona, som ersatte The Clichés, samt kanske främst (för de flesta i alla fall) Gatans Lag, som gjorde sitt första gig någonsin efter att ha gjort kometkarriär på några demospår och djungeltrumma. Det var en rolig tillställning som slutade under höggradig berusning efter ett par jägermeister för mycket i sann Borås-anda.


Mot slutet av en sommar utan alltför mycket levande musik, men med ett besök i moderlandet och allmänt ölande, var det dags för årets version av Boll & Bira, som körde för tredje året och som vid det här laget etablerat sig som en återkommande höjdpunkt för många punkare och skinheads i Sverige. Tyvärr kolliderade evenemanget detta år tyvärr med uppstickaren Rasslepunken, som serverade en liten punkfestival utanför Emmaboda med säkra kort som Asta Kask, Perkele och Gatans Lag, och som även den verkar bli ett återkommande inslag i Sveriges punkkalender. Tråkigt nog gjorde Rassle att vi bland annat saknade några ålhuvuden, men vi var inte ledsna så länge, eftersom Bombardiers; Camera Silens' arvtagare från Bordeaux spelade skjortan av det mesta på Tantogården samma kväll.


image94
Odrägliga Firman snackar taktik inför stundande fotbollsmatcher.

image89
Förbandet-Coverbandet med gästsång från Agent Bulldogg
image90
Bombardiers
image91
Tre Fräna Francoser: Deni de Bordeaux, Paco de Brest och Nico de Pontoise.


Även Backbeat's gratisfestival i Slöddertälje stadspark gick av stapeln för tredje året i år, med bland annat akter som Köttgrottorna och punkpoeten Attila the Stockbroker, från Harlow, som ett år efter sin Sverigedebut åter rabblade poem och spelade luta på svensk mark.

image92
Törstiga festivalbesökare i Södertälje.
image93
Attila the Stockbroker - rödast i Södermanland.

Tillbaka till verkligheten efter en härlig och regnig sommar längtar Paco alltid lite extra efter bra spelningar i gott sällskap och med något stärkande under västen. Därför blev glädjen stor vid tillfällen som det här, det här och det här. Paco hann även med att avnjuta Frenzy Fours sista oannonserade spelning på Mitt Andra Hem i Örebro, den 17 november.

image96
Frenzy Four's sista spelning.

Till 2008 får vi önska oss ett grymt punkår i Sverige, och det verkar ju rätt lovande: Det svensk-italienska samarbetet Club Destroi i Göteborg kör på månatlig basis och med djärva satsingar. Rasslepunken kör på med bland annat Evil Conduct som dragplåster. Nu får vi bara hoppas på att Boll & Bira kan hitta ett datum som inte är detsamma som Rasslepunkens tilltänkta. Arrangören Club underground får vi tyvärr vinka avsked till, då folket bakom inte vill fortsätta med något som vid 100% av tillfällena urartat i bråk. Diggers Club har slumrat ett tag, och vi får se om de ansvariga tar sig i kragen och hittar på något snart. Pekinggänget och GBG Oi! däremot, är värda varsin stor eloge för idogt arbete och fina bokningar.


Cheddar Collection #6

image80
Barbapappa?                                                Cheddar?

Bäst just nu enligt Paco

image125
Paco tycker

Förutom alla trevligheter som gör just december till det här halvårets enda månad värd att bevara (exempelvis jul i allmänhet (Pjutters!) och glögg i synnerhet, presenter, nyår etc) så är det inte mycket bevänt med vintern, även om blidvädret ler mot oss med rosor på kinder och global uppvärmning i blick. Så jävla bra att det finns musik då. Bäst just nu är:

1. Cock Sparrer - Here We Stand och Stomper 98 - Für Die Ewigkeit snurrar fortfarande hyfsat konstant, i den mån något kan vara hyfsat konstant.
2. Polsk punk! Bachor, Lumpex 75, Analogs, Ramzes & The Hooligans och Bulbulators är band som alla håller mycket hög klass. Dessutom är polska ett skitbra punkspråk.
3. Julmusik med The Pogues, The Only Ones, Die Toten Hosen, Close Shave, MaccLads, The Yobs, UK Subs och alla andra grymma band som spelat in och släppt alternativ till typ Carola under julhelgen.
4. Skinnyman! Är det någon som har kläm på var man kan få tag på hiphop som inte nått kommersiella framgångar i Sverige? Finns det någon välsorterad hiphopnördbutik i Stockholmstrakten? Jag pallar inte beställa över internet från utomlands.
5. Här åker fan glöggen in ändå, även om den inte går att lyssna på. Den romspetsade.

Paco rekommenderar... Metal Urbaine - Panik

image125
Paco rekommenderar

En hyfsat rar liten vinylbit är Metal Urbaines och enligt vad Paco vet också Frankrikes första punksingel; Panik, med det numera återuppståndna Paris-bandet, utgiven av Cobra Records 1977. Eftersom Paco härstammer från Frankrike (Brest, närmare bestämt) så anser han att han måste hålla den franska fanan någorlunda högt och åtminstone spotta ur sig någonting nu när den ryske björnen går loss med både finskt och brittiskt. Metal Urbaine låter typ som en blandning av Kraftwerk och skitig 77-punk. Tyvärr förstår jag mig inte på min scanner just nu, så något omslag kan jag för tillfället inte bjuda på, men håll till godo ändå och ladda ner låtarna här.

Videon till Panik: www.youtube.com/watch?v=o_HMXbk3g08

Ville rekommenderar... Naked - One Step Forward Towards Reality EP

image153
Ville rekommenderar

Ville är en ambitiös och hetsig punkrockare från Vantörs församling med näsa för elefantöl och obskyr punk. Han tipsar eller kommer med rekommendationer här i bloggen med jämna mellanrum. Ordet är Villes:

image76

Naked var ett band från Sheerness, England, som under hela sin musikaliska karriär lyckades släppa en EP endast.  One step forward towards reality släpptes på Bluurg records -83 (Subhumans egna skivbolag), och bjuder på fem låtar med ett väldigt speciellt sound, vilket gör denna EP så himla bra! A-sidan bjuder på One step Forward med sin catchiga refräng och Alienn. B-sidan bjuder på Frightened, samt mina två absoluta favoriter Smile och Evil facts. Två suveräna låtar!

Naked är ett band som har hamnat i Anarkopunkfacket, vilket absolut inte är negativt. Känns som att bara man inte sjunger om att supa och slåss, så hamnar man där automatiskt. Anarkopunk eller ej - PUNK är det. Och bra sådan. Ladda ner här!


image77

image78

Ville rekommenderar... V/A - Hilse LP

image153
Ville rekommenderar


Ville är en ambitiös och hetsig punkrockare från Vantörs församling med näsa för elefantöl och obskyr punk. Han tipsar eller kommer med rekommendationer här i bloggen med jämna mellanrum. Ordet är Villes:

Finlands första punksamlingsskiva från 1979. En skiva som alla borde ha i sin skivsamling av två enkla anledningar; Ratsia och Vandaalit. Två favoriter med två grymma låtar.


image73

Förutom Ratsia och Vandaalit bjuder skivan på andra likasinnade band från det sena 70-talet som Eppu Normaali, Kohu 63, SE, Sensuuri, tidigare nämnda Vaavi och Briard för att nämna några.


HILSE LP = Finsk punkhistoria!


Här kommer ett flertal favoriter från skivan.

Ladda ner, lyssna och lämna gärna en kommentar.


  1. Ratsia - Ihohygieniaa
  2. Vandaalit - Älä pilaa nuoruuttasi
  3. Eppu Normaali - Cock in my pocket
  4. Kohu 63 - Just like Eddy, I hate Teddy
  5. SE - Punk on typerää
  6. Briard Philosophy
  7. Sensuuri - Back in the USSR

Besök även Ratsia:s myspacesida:  http://www.myspace.com/ratsia  

Och kolla på Ratsia:s "Tämä hetki ja tulevaisuus" video på

http://www.youtube.com/watch?v=D80A1cA-3Io 


Jahaja...

Paco tjuvtullade på glöggen och har legat i glöggrelaterad koma. Även Ville har tagit sig elefantöl över huvet på sista tiden. Men vi kör lite nurå...

I övrigt är allt som vanligt; SL kukar ur dagligen och vintern är ljum och behaglig.

RSS 2.0